Ons is ñ groep vroue, bloggers, en tussen ons klompie het ñ dorp ontstaan, Rebusfontein. Iewers in Suid-Afrika. Iewers in ons lieflike land.
Hierdie hoofstuk sluit by ñ menigte voriges aan. Jy sal dalk frons, jy sal dalk wonder. Ja, Rebusbestaan. Vir ons, en dalk vir jou.
Volg hierdie skakel om by die Inlinks te kom waar al die stories in die regte volgorde verskyn: https://fresh.inlinkz.com/p/e510564f63d7492b9d9a4654518443afhttps://fresh.inlinkz.com/p/e510564f63d7492b9d9a4654518443af
Vervolg…ons begin met ‘n verwerking van die stertkant van Una se kalenderstorie:
Die klok slaan 12 uur, en Una, WoordNoot en Trommeltjie loer oor hulle skouers. WoordNoot en Aalsie se foto is geneem. Una het haar broodjie leer bak.
‘Saggies julle, moenie skrik nie. Dis net ons…’, fluister Una.
Toortsie, Seegogga, San en Positief kom gebukkend aangesluip en ek volg agterna.
‘Die ander ruim op.’
Vir ń oomblik voel Una skuldig, maar net vir ń oomblik. Sonell, Adri, Christa, VirgoC en tannie Frannie gaan vies wees. Darem kan ons hulle laat weet as ons in die moeilikheid raak.
‘Almal, maak toe julle oë, ons gaan maan toe skiet.’
Ons land redelik bo-oor mekaar daar aan.
My oë rek. Daar wag die ander goue vroue ons sowaar in!
‘Dink julle lot nou wraggies julle kon ons agterlos om alleen skoon te maak,’ sê Appeltjie kliphard.
‘Kyk daar. Ek gaan soontoe.’ Una’tjie is nou op haar stukke.
“Una, nou wil ekke verder vertel”, sê Aalsie ongeduldig. “Die tyd het aangebreek dat die maan soos mis onder die son verdwyn. Terug aarde toe!”
‘Ek bring vir jou ’n sonneblom uit Bethlehem
En gee dit water op Bloemfontein’
Hierdie refrein maal deur my kop.
My gedagtes gooi ‘n wye draai. Terug na die sonneblomlande waar ek weer eens my gesig in die rigting van die sonneblomme draai en ek voel die sagte hitte van die son.
Terug in die werklikheid val dit my by…die uitdaging is nie bloot om ‘n kalenderfoto te plaas nie, ek is veronderstel om my Rebus-kookklasresep hier te deel. Gelukkig ken ek my gunstelingresep uit my kop. Dis ‘n Turkse pilaf. Dit werk so:
Braai 1 groot ui in sonneblomolie!
Voeg nou een vir een skaapribbetjie by, sout dit en braai tot bruin. Skep gaar ribbetjies uit en hou eenkant.
Braai 2 koppies rou rys en amandelvlokkies in die vet van die ribbetjies wat in die platboompot agter gebly het.
Sodra die rou rys bruinerig gebraai is, voeg die volgende 3 gedroogde kruie by: roosmaryn, marjolyn en pietersielie (en as jy kruisement het, voeg dit ook by).
Gooi 4 koppies kookwater en tamaties wat in blokkies gekap is hierby. Los ‘n Oxo blokkie op in ‘n eetlepel kookwater en roer by vir ekstra geur.
Skep die bruin gebraaide ribbetjies bo-op die gegeurde rys en laat die rys kook tot gaar.
Nou kan Rhebus se Goues aansit vir ‘n koninklike ribbetjie-en-rysgereg en hierdie besonderse verjaarsdag saam vier.
Una se gedagtes dwaal nog steeds tussen die lugkastele en die maan rond, maar die res van die Goue Vroue trek haar subtiel in die gesprek in. Niks kom by ‘n groep vriendinne om ‘n bord kos nie. Die boogskutters, dis nou sodra hulle ‘by’ is, is vrygewig met hulle tyd en aandag en slaag daarin om elke persoon te laat voel asof hy die middelpunt is, veral as hulle saam intellektuele argumente en filosofiese idees deel.
Word Vervolg
Nou water my mond net na 5 in die oggend vir skaapribbetjie. Pragtig geskryf
LikeLike
Hoe het ek nie hier geantwoordnie? Jou kos klink heerlik. Jou foto is pragtig.
LikeLike
Dankie,Toortsie!
LikeLiked by 1 person
Jinne…dit klink lekker…nou moet ek die grande finale skryf!
LikeLike
Daau resep klink heerlik. Ribbetjie in n pan in die oond was een van die eerste vleisgeregte wat ek kon maak
LikeLike
Dit klink heerlik die, vleis of te nie🌻🌻🌻
LikeLike
VirgoC, eet jy nie vleis nie?
LikeLike
Probeer hard om nie te doen nie, maar ek mis Tjoek…
LikeLiked by 1 person
Oeee. Pragtige foto! In my ma se huis was skaapribbetjies jaar na jaar op op my spyskaart as ek verjaar het. Baie dankie vir die resep! Klink na lipaflek!
LikeLike
Dankie,San.Onthou die ui moet by kom!
LikeLike
Ek gaan dit so doen! Wit ui neem ek aan? 💙
LikeLike
Pers is altyd geuriger!
LikeLike
Goed ek het gevra. Kan nie wag nie.
LikeLike
Ek gaan beslis ook probeer. Hou van jou foto.
LikeLike
Dankie,Christa.Lekker resep,ja!
LikeLiked by 1 person
Ek sal ltyd vir ‘n ribbetjie val.
LikeLike
Skaapribbetjie,let wel😁
LikeLiked by 1 person
Enige ribbetjie. Maar sal skaap vir die resep probeer.
LikeLike
Eintlik sal enige ribbetjie werk, maar ek verkies skaap.Oeps! En daar word blokkies ui ook saam met die skaapribbetjies in die pot gebraai!!
LikeLiked by 1 person
Ek sal so maak, ek hou van die sagtheid van vark.
LikeLiked by 1 person
Ek bring vir jou ’n sonneblom uit Bethlehem
En gee dit water op Bloemfontein’… sjoe, dis mooi.
LikeLiked by 3 people
Laurika Rauch sing dit so mooi.
LikeLiked by 1 person
Koninklike ribbetjie-en-rysgereg, dit klink hemels, Aalsie!
LikeLiked by 1 person
Dis regtig lekker,Una.Mens hoef nie eens lief te wees vir bak nie…so maklik!
LikeLike
Ek sal die resep defnitief probeer!
LikeLike
Lief jou foto, Desember se nimf foto is voorwaar vrolik. Link lekker, die ribbetjie gereg. Het julle agter gekom mens kry nie meer oxo nie en geen vd produte is meer stock nie, maar mnet geursels?
LikeLiked by 1 person
Tx! Noudat jy dit noem,ja,Trommeltjie.Gelukkig werk enige vleiselstrakblokkie😁.
LikeLike